Παραμύθι: Οι Τρεις Ερωτήσεις του Ευνούχου

παραμύθι από ινδία(Παραδοσιακό παραμυθάκι από την μακρινή Ινδία)

Στην αυλή ενός τρανού βασιλιά έγινε μεγάλος συμβουλάτορας ένας πιτσιρίκος, γνωστός σε όλη τη χώρα για την εξυπνάδα του. Μα κάποιοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι τον πιτσιρίκο και είχαν βαλθεί να τον ξαποστείλουν. Αυτός που περισσότερο δεν τον άντεχε ήταν ένας κακεντρεχής και ζηλιάρης, ευνούχος αυλικός. Ο αυλικός αυτός πάντα ήθελε να γίνει αυτός μεγάλος συμβουλάτορας. Μια μέρα που άκουσε το βασιλιά να παινεύει τον πιτσιρίκο θύμωσε. Πιάνει λοιπόν το βασιλιά και του λέει πως σιγά τη σοφία που κάποιος με τόσα λίγα χρόνια θα μπορούσε να έχει, και πως θα αποδείκνυε πως ο πιτσιρίκος δεν ήταν τόσο έξυπνος, κάνοντας του τρείς ερωτήσεις που δεν θα μπορούσε να απαντήσει. Ο βασιλιάς δέχτηκε την πρόκληση και κάλεσε τον πιστιρίκο στη μεγάλη αίθουσα του παλατιού, για να του θέσει ο ευνούχος τις ερωτήσεις του.  Αυτές είναι οι ερωτήσεις μου, λέει τότε ο ευνούχος, και αν μπορείς μεγάλε συμβουλάτορα, απάντησε μου:

1. Πόσα αστέρια υπάρχουν στον ουρανό;

2. Πού είναι το κέντρο της Γης;

3. Πόσοι ακριβώς άνδρες και πόσες γυναίκες υπάρχουν στον κόσμο;

Ο πιτσιρίκος, προς μεγάλη έκπληξη του ευνούχου, δεν δίστασε καθόλου.

Για να απαντήσει στο πρώτο ερώτημα, έτρεξε στο διπλανό αγρό και έφερε ένα μαλλιαρό πρόβατα. “Υπάρχουν τόσα αστέρια στον ουρανό, όσες ακριβώς τρίχες στο πρόβατο τούτο. Ο φίλος μου ο ευνούχος είναι ευπρόσδεκτος να μετρήσει και τα δύο, αν του αρέσει, και θα δει ότι έχω δίκιο”.

Για να δώσει απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, ο πιτσιρίκος ζήτησε να του φέρουν μια χρυσή κούπα. Και αφού έκανε τάχα κάποιους υπολογισμούς, έστησε τη κούπα στο κέντρο της μεγάλης βασιλικής αίθουσας. “Αυτό είναι το κέντρο της Γης – ο φίλος μου ο ευνούχος μπορεί να μετρήσει μόνος του, και θα δει ότι έχω απόλυτο δίκιο”.

“Θα απαντούσα και το τρίτο ερώτημα” συνέχισε ο πιτσιρίκος, “μα εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα”. “Βλέπετε, στον κόσμο τούτο υπάρχουν κάποιοι αξιοσέβαστοι άνθρωποι, σαν το φίλο μου τον αυλικό, που δεν μπορούν εύκολα να ταξινομηθούν είτε ως άντρες είτε ως γυναίκες. Συνεπώς, εάν ο αξιότιμος ευνούχος μας δεν θεωρήσει ότι οι ερωτήσεις του έχουν απαντηθεί πλήρως και απολύτως, θα πρέπει να ζητήσω από τον μεγάλο μας άρχοντα να διατάξει τη σφαγή όλων των ευνούχων, ώστε με ακρίβεια να κάνω τους σχετικούς υπολογισμούς”.

Φαντάζομαι ότι μαντέψατε πως ο ευνούχος δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του πάνσοφου μεγάλου συμβουλάτορα, και έτρεξε να κρυφτεί σπίτι του.

Απάντηση