Διδακτικός Μύθος: Ο Δάσκαλος του Σκύλου

παραμυθένιο λιοντάρι

(Διδακτικός μύθος που μάλλον προέρχεται από τις Ινδίες, αν και παραλλαγές του συναντιούνται σε όλο τον κόσμο)

Μια φορά κι έναν καιρό, στα βάθη ενός πανέμορφου μα επικινδύνου δάσους, εννέα αγριόσκυλα βγήκαν για κυνήγι. Είχε περάσει το πρωϊνό, και τροφή δεν είχαν βρει ακόμη, όταν συνάντησαν στο διάβα τους ένα θεόρατο λιοντάρι.

“Βλέπω έχετε βγεί για κυνήγι” τους λέει το λιοντάρι. “Τι λέτε να κυνηγήσουμε μαζί, και τα μοιραζόμαστε τα λάφυρα στο τέλος;”.

Χωρίς να το σκεφτούν πολύ, τα αγριόσκυλα δέχτηκαν, και το κυνήγι συνεχίστηκε. Μέρα τυχερή φάνηκε εκείνη για τους πεινασμένους κυνηγούς, καθώς πριν το σούρουπο σιμώσει, είχαν πιάσει δέκα λαχταριστές αντιλόπες. Άφησαν τη λεία τους στην άκρη ενός ποταμού και ήπιαν να ξεδιψάσουν. Δυό – τρείς σκύλοι έπεσαν και στα δροσερά νερά, να διώξουν τη ζέστη και τη κούραση της μέρας.

Ύστερα μαζεύτηκαν, και το λιοντάρι είπε: “Ώρα να μοιράσουμε τη λεία μας!”

“Ά, μα είναι τόσο απλό!” πετάχτηκε το νεαρότερο από τα σκυλιά. “Δέκα οι αντιλόπες, δέκα και εμείς. Θα πάρει ο καθένας μας μια αντιλόπη και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Αυτό είναι το μόνο δίκαιο!”.

Ακούγοντας τα λόγια αυτά το λιοντάρι, αμέσως πετάχτηκε θυμωμένο. Με έναν πήδο έβαλε κάτω το νεαρό αγριόσκυλο, έβγαλε έναν βρυχηθμό που πάγωσε το αίμα των άλλων σκύλων, και με μια δαγκωματιά έκοψε την ουρά του και την πέταξε μακριά. Με τη βαριά πατούσα του ακόμη πάνω στο πονεμένο και τρομαγμένο σκυλί, γύρισε και κοίταξε τα άλλα σκυλιά. Ο γηραιότερος των σκύλων έκανε ένα βήμα μπροστά, και μίλησε: “Ο αδερφός μας έκανε προφανώς λάθος! Ο Βασιλιάς Λέων που είναι ένας, θα πρέπει να πάρει εννέα αντιλόπες – άρα θα γίνουν δέκα. Εμείς που είμαστε εννέα, θα πάρουμε μια μόνο αντιλόπη, και έτσι θα γίνουμε δέκα και εμείς, και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Αυτό είναι το μόνο δίκαιο!”

Στο λιοντάρι άρεσε αυτή η απάντηση. “Είσαι σοφό σκυλί! Ποιος σε δίδαξε, να μοιράζεις τόσο καλά;” ρώτησε τον γηραιότερο των σκυλιών.

“Η ουρά του αδερφού μου ήταν ο δάσκαλος μου” του αποκρίθηκε ο σκύλος, και πλησίασε τον πληγωμένο του αδερφό για να τον περιποιηθεί.

Απάντηση