Ροζ Πάνθηρας

Ο χαρακτήρας του Ροζ Πάνθηρα σχεδιάστηκε από τον Hawley Pratt και πρωτοεμφανίστηκε στις ταινίες μεγάλου μήκους Pink Panther το 1963 με πρωταγωνιστή τον Peter Sellers. Ο Ροζ Πάνθηρας εμφανίζονταν σε αυτές στους τίτλους αρχής και τέλους κάθε ταινίας. Την μεγάλη του δημοφιλία από τα φίλμ ακολούθησαν μία σειρά από 124 καρτούν που παίχτηκαν στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο αλλά και βιβλία με κόμιξ.

Το κινούμενο σχέδιο πρωτοεμφανίστηκε στους τίτλους αρχής της ταινίας του σκηνοθέτη Friz Freleng και η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που η εταιρεία του στούντιο υπέγραψε με τον σκηνοθέτη ένα πολύχρονο συμβόλαιο για μιά σειρά από κινούμενα σχέδια για τους κινηματογράφους. Το πρώτο ταινιάκι της σειράς ήταν το Pink Phink και έγινε το 1964. Εκτός από τον Ροζ Πάνθηρα βλέπουμε επίσης διάφορους χαρακτήρες στα καρτούν όπως τον μικρό άσπρο ανθρωπάκο με το μουστάκι ο οποίος συνήθως έρχεται σε αντιδικία με τον Ροζ Πάνθηρα (μια καρικατούρα του σκηνοθέτη) . Το πρώτο αυτό καρτούν του Ροζ Πάνθηρα, που το ακολούθησαν μία σειρά καρτούν αντιδικίας με τον μικρό άσπρο ανθρωπάκο, ήταν τεράστια επιτυχία και κέρδισε το Οσκαρ κινουμένου σχεδίου μικρού μήκους το 1964. Αλλοι χαρακτήρες επίσης των καρτούν είναι ο επιθεωρητής Κλουζώ και ο βοηθός του Ζούζου από την Ισπανία, ο σκύλος του ανθρωπάκου με το μουστάκι, το μυρμήγκι και ο μυρμηγκοφάγος και ο επίτροπος.

Στα πρώτα χρόνια των καρτούν, ο Ροζ Πάνθηρ ήταν σιωπηλός, ενώ στα τελευταία καρτούν της σειράς είχε προστεθεί και φωνή η οποία μιμούταν αυτήν του David Niven που υποδυόταν τον κλέφτη και καταστροφή του Κλουζώ στην πρώτη ταινία Ροζ Πάνθηρας.

Χαρακτηριστική και η jazz μουσική του Ροζ Πάνθηρα, με συνθέτη τον Henry Mancini, για την ταινία του 1963 και η οποία χρησιμοποιήθηκε και στα κινούμενα σχέδια που ακολούθησαν.

Το 1969 τα κατρούν του Ροζ Πάνθηρα άρχισαν να παίζοντα και στην τηλεόραση για το  ΝBC κάθε Σάββατο πρωί με την ονομασία The Pink Panther Show.

Τα κινούμενα σχέδια από την περίοδο δημιουργόντουσαν και για τους κινηματογράφους και για την τηλεόραση και συνήθως εμφανίζονταν στην τηλεόραση πρώτα.

Ο Ροζ Πάνθηρας σταμάτησε να παίζεται από την Αμερικάνικη τηλεόραση το 1979.

Ροζ Πάνθηρας

Απάντηση